Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2007 01:41 - За Златна Прага и някои ресторанти
Автор: konxompax Категория: Туризъм   
Прочетен: 1141 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2007 14:42


Прага е един спокоен град само ако станете много рано. Иначе след 10 часа се превръща в гъмжило от туристи. Основно в централната част. И има за какво - почти всяка къща в центъра има своя богата история и може да разкаже страхотни случки на онези, които имат търпението да ги изслушат. Музеите са през два входа - от този на комунизЪма, до музея на уредите за изтезания току преди Карловия мост.
За онези, които предпочитат кулинарните предизвикателства, мога да препоръчам следната програма, която лично изпитах и никак не съжалявам:

1. Celnice - страхотен ресторант, намира се на "namesti Republiky" (или съответно площад на Републиката - не съм сигурен дали преводът е точен). Имат традиционна чешка кухня, която пие мноого бира (разбира се, бирата в случая е Pilsner Urquell, тъй като ресторантът носи гордо титлата "Pilsner Urquell Restaurant). Освен, че ще ви сервират супа в хляб, можете да опитате какво ли не месо в специални сосове. Цените са страхотни за предлаганото качество - съвсем приличен обяд излиза около 15 евра, че и по-малко.

2. La Boca - на улица "Truhlarska" 10, за която се оказа, че на нея не се правят тухли, ами означавала "Дърводелска". Води се латино ресторант, но в него също можете да избирате между чешка и по-южна кухня. Бирата тук нека да бъде тъмен "Kelt" (марка на Staropramen), има аромат на кафе, доста горчива, но пък със свой подчертан стил. Бутилката има страхотен дизайн, бирата върви с почти всичко, предлагано от ресторанта... абе струва си да се пробва. Чаша моравско вино след това е просто задължителна, ей така, било то и само заради интериора. Цените тук са малко по-високи, но пък обстановката и обслужването са безупречни.

3. След солидно преяждане в горните два ресторанта, за любителите на по-здравословна храна има нещо страшно интересно. На същата "Трухларска", малко по-долу от La Boca е магазин Albio. Влизате в него, а там предлагат всякакви неща, които са във вид на зърна, ядки, пшеници, кълнове и прочее, за които има сертификат, че са произведени без грам изкуствени препарати или технологии. Зад магазинчето пък има около 5-6 маси, където е ресторант "Албио" - в него всичко бъка от здравословие, чевръста лелка снове около масите и имаш чувството че прави сто неща наведнъж сам-сама. Щом на заклет месомелач като мене му хареса там, на упоритите вегетарианци и прочее радетели за "anima sana in corpore sano" това вероятно ще се стори като Рай на земята. Бирата също е здравословна, жива и се казва Bernard. Определено ми хареса по-малко от традиционния lezak (или понашему lager), но все пак си струва да се опита. А гербът на пивоварната-производител е с две уникални кучета възправени като коне или лвови около щит:)))

А когато цялата тази кулинарна вакханалия приключи, на човек не му остава нищо друго, освен да запали чаша абсент и да я изгълта набързо. Самият начин на поднасяне е просто уникален и гарантира многобройни фенове на зелената напитка.



Тагове:   прага,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bamby13 - Когато следващия път прескотиш
12.08.2007 20:09
къде Прага, посети който и да е от ресторантите от веригата Ambiente, особено Brasiliero
http://www.ambi.cz/index_eng.php
перфектно обслужване, чудесна кухня и всичко това на сносни цени.
Поздрави

цитирай
2. анонимен - На мене любима ми е "U Cerneho Vola"
12.08.2007 23:35
на Loretanske namesti 1. Това е площадчето при горния вход на Храдчани, където има караул в едни кабинки. "Велкопоповицкия козел" е на прилична цена и няма почти никакви туристи, а само автентични чешки чички.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: konxompax
Категория: Други
Прочетен: 197147
Постинги: 66
Коментари: 176
Гласове: 652
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол