Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2007 07:16 - За липсата на въображение или за ползата от четенето
Автор: konxompax Категория: Други   
Прочетен: 4802 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2007 09:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Съвсем нормално е човек да не е чел някаква книга, на Орхан Памук, да кажем. Или на Умберто Еко. Или на Чехов, ако щете. В това море от литература никога няма да смогнем.

Някак ненормално е обаче да не си чел Дан Браун.
Е, аз не съм го чел. По ред причини, но не те са важните.
Аз ЗНАМ, че Дан Браун съществува. Знам и какво е написал. Но още ЗНАМ, че Орхан Памук взе нобелова награда за литература, че Дан Браун за това може само да мечтае и зверски много е преписвал от Еко (откъде знам, ще ме попитате, след като не съм го чел - ами във филма за шифъра на Леонардо все едно препрочитах избрани фрагменти от "Махалото на Фуко").

Проблемът в случая обаче съвсем не е кой какво знае и какво е чел. Проблемът е много по-огромен и е пряк резултат от обвързаността на литературния живот със съвсем други области на живота. И в историческото наследство, разбира се (Дюркейм казваше, че без история нищо не става в опитите за подреждане на света и май си е прав). И примерът с образованието е показателен.

Един старобългарски надпис: "Страшни времена настанаха - всеки пише, никой не чете". И сега е така. Повечето хора, особено младите като нас, с години не са хващали книга, а тези, които са го правили, обикновено се задоволяват с блудкаво-сантиментален роман - представител на "колпортажната" (нова дума!) литература - с неособено изискан вкус. А лично според мен четенето на стойностни книги е от голямо значение за развиване на въображението. А то е необходимо, за да не стигнем дотам, че например всяка крайбрежна улица да се казва..."Крайбрежна"; за да не публикуват някои хора блогове от рода на "Жие какжо мислите за живота" или "Не ви ли кефи този и този сериал"); за да не им се сърдят други хора; за да можем поне да си структурираме мислите - най-малкото заради тези неща си струва да се чете книжка.

Лошото на социализЪма не беше самата идея за равенство, дори не и фактът, че некои хора се възползваха от равенството, за да създадат неравенство, а това, че възпита едно усещане у хората от по-старото поколение, как държавата ще се погрижи за всичко. И когато те трябваше да се грижат сами за себе си, не успяха. И се разсърдиха. И затова сега за всяко нещо обвиняват държавата. И пак старата особена форма на шизофрения, за която често съм говорил - стане ли дума да се защитава честта на държавата (на музикално, историческо и прочее ниво) всичко е юруш на маслините, а когато нещо в тази страна не сработи, което става изключително често - дай да плюем по държавата, щото е по-лесно, вместо да седнем и да видим чий задник трябва да сритаме, за да си свърши работата...

Отплеснах се...
Шестиците по български на изпитите за гимназиите тази година са много повече, двойките по-малко, тупат се в гърдите от МОН. А това не е, защото децата са по-умни. Дори напротив - според мен положението аха и ще бъде съвсем изтървано, като гледам какво пишат петокласниците... Тестовете обаче се оказаха по-лесни за децата. В това нямаше да има нищо лошо, ако не бяха оакали системата за оценяване така, че за да имаш двойка, трябва да си с коефициент на интелигентност на микс между неособено схватлива медуза и изключително тъпа кокошка - е и такива имаше... Добре - децата не искат да зубрят - така е. Децата искат да им бъде интересно. Ами направете го такова, но не подхранвайте илюзията, че за една година нещата ще се оправят и образованието ще процъфтява. Нашето образование има нужда от ТОТАЛНА промяна. И едната стъпка към тази промяна е да се покаже на децата, че и в книгите има нещо полезно - и то по такъв начин, че да им е интересно.

В развитите държави имат страхотни методи за стимулиране на мисленето, даже в последния брой на "Капитал" имаше интервю с един човек, който се е захванал с въвеждането на нов тип обучение по математика, който твърди, че детето запомня само онова, което наистина е разбрало добре. Похвално - да си внесем тогава повече такива методи. Ама скъпо било - а не е ли по-скъпо след години да се редим пак на опашки с купонна система, защото ни управляват неподготвените хора? И министърът на културата да пише "Збогом...", а после да се оправдава, че бил разстроен. Разстроен грънци - и той не е внимавал в час...

И понеже това цяла сага стана, да завърша. Четенето развива самостоятелно мислене. Отделя Човека от Тълпата. "Ако в тълпата Лорда в теб опазиш..." и прочее, каза г-н Киплинг. Кара човек да си отстоява мнението и да търси информация, прави от човека Добре Информиран Гражданин. А дълг на добре информирания гражданин е да не оставя човека от улицата (Шютц го беше написал така) да направлява живота му.

Защото си е негов. И защото иска да живее добре. И спокойно. В повечето случаи.



Тагове:   въображение,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Съгласна съм с всички изводи
10.07.2007 08:57
Аз участвах в проверката на конкурсните изпити след седми клас и бях огорчена от ниското ниво на знанията,Трансфориращият преразказ на "Сърце" от А.Каралийчев не изисква да си изкарал седми клас.С него щяха да се справят и петокласниците.А тестът по БЕЛ беше изключително елементарен.Сякаш някой всячески се напъва да зомбира децата на България.Те и преди не четяха кой знае колко,но когато пишеш съчинение разсъждение,трябва да поназнайваш литературните факти,а тази година е пълна скръб...Ами да вземем да се откажем от Ботев , Вазов ,Каравелов...Никой не пита българския учител,всичко се решава там,ГОРЕ.Пълно театро е и изборът на учебници.Сега това предстои.Ние избираме едно,но в края на краищата ни налагат друго,защото това се наложило ...Пак нечия партийна каса трябва да се захрани.Много са нещата в бълг. образование,които все се замитат зад вратата,за да не се виждат ,ама този боклук скоро ще замирише...
цитирай
2. zvezdopad - Имам една позната, която често се ...
10.07.2007 09:33
Имам една позната, която често се чуди какво да прави в свободното си време, което и се получава между излизането на кафе и обикалянето из магазини. Скучно и било. Истинската драма настъпва, когато по някакъв таен злонамерен план, свързан с ремонти на трасето, кабеларката резне телевизиите за няколко часа.
Понякога се случва да ме пита аз как предпочитам да си запълвам свободните мигове. И като и дам отговор - с някоя книжка - изпада в страшно учудване. На предложенията ми да пробва и тя ми се отговаря в следните няколко варианта:
`Да не съм болна`, `Ся ще си хабя очите`, `Ще гледам филма, ако има такъв`... и други подобни.
А когато стане дума за знания и тяхната практическа употреба - се чуди как може някой това да го знае, а тя - не. Жилото на изкушението ме е бодвало: `Пише го в дебелите книги..`, но май няма смисъл от излишна жестокост.

Не знам къде са нейните първи седем години, но мога да предположа къде ще са оставащите и Х години - прекарани в бездуховност и заровени в коловоза на живуркането. Което никак не ме радва.
Мнозина са като нея, а мнозинството от подрастващите тичат уверено в тази посока.

Човек трябва да развива ума си с четиво - дали ще е в книжен или електронен вид - вече е въпрос на избор. Нивото на възприятията, на способността за самооценка се повишават и оттам ще е по-полезен не само за себе си, но и за околните.
цитирай
3. zvezdopad - А за Дан Браун - все пак той е гладен ...
10.07.2007 09:37
А за Дан Браун - все пак той е гладен търсач на сензации, пише неща, които отдавна други са ги казали и написали. Хваща ядката на една вълнуваща тема и натрупвайки фактологичен материал от колегите си, писали по въпроса, облича скелета на творбата си с ударни дози екшън, стресови ситуации, някаква тънка любовна нишка, миксирани в сблъсък с могъщи потайни организации. Рецептата е безотказна. Чела съм го и единствената книга, която ме заинтригува, беше `Шестото клеймо`.
цитирай
4. lavandula - ...
10.07.2007 09:38
не знам за вас, но аз определено никога не съм спирала да чета..
..дори сега, в чантата ми е един от романите на Ремарк, който е един от любимите ми автори..
чета си го в автобуса...
така, че липсата на време, никога не е оправдание...
цитирай
5. aseng - Много са такива, Звездопаде, за съжаление:)!
10.07.2007 09:45
Репликата "чета книга" предизвиква повече удивление от почти всяка друга, накрая ти обясняват, че е странно да знаеш толкова неща:).
Трагичното обаче не е, че някой не знае нещо-лошото е, когато същият не може да проследи логическо разсъждение от едноцифрено число стъпки, понеже не е свикнал с такива дейности в живота:)!
цитирай
6. starsailor - Не че се заяждам ама "старо...
10.07.2007 09:46
Не че се заяждам ама "старобългарския надпис" е от Оскар Уайлд:"Едно време писателите пишеха,читателите четяха.Сега тези читатели пишат,но никои не чете".А забелязвам че 20-28 годишните започнахме да използваме израза "едно време"(кашкавала беше по еФтин).Кога остаряхме:)А за книгите не знам.Дан Браун не става за четене.Хвани се да прочетеш "Светата кръв.Светия Граал"(тримцата автори съдят Браун за плагиатство).12 год. ми братовчед е по умен от всичките даскаля взети заедно...Salute
цитирай
7. konxompax - Корекцията приета
10.07.2007 09:49
Приемам корекцията, благодаря - бях останал с впечатлението, че го има на една стена от време оно. А "Светата кръв и Свещения Граал" е много интересна книга и действително авторите имаха търкания с Дан Браун.
цитирай
8. pmihova - Съгласявам се ...
10.07.2007 09:54
За реформите в здравната система бях по-пряк наблюдател и усещах накъде ще задуха вятъра, а резултатите от реформата в образованието чак сега лъснаха. И по форуми, не само деца, а и млади жени и мъже пишат, все едно ги е нямало 1-7 клас. Хората се "очудват", слагат "свадбен грим", гледат "надоло", разболяват се от "бактерий" и изобщо не се стесняват да ти изсъскат "Ква си ти, ма!" ако им направиш виртуална забележка. Нейсе ...

В моето семейство и сред моите приятели се чете много. Сигурно не е лошо да си говориш за Страшен филм 4, но аз предпочитам да снобея и да си говоря за книги ;-)

А за въображението ... знаете.

Въображението е по-важно от знанието.
Айнщайн
цитирай
9. timmyd - Да,не четат книги децата.
10.07.2007 10:06
И не само те не четат.
За проблемите на образованието няма да пиша- само ще спомена, че докато посоката на развитие на образователната система се определя от хора, които или не са работили в системата, или са излезли от нея преди 15-20 години,докато не започне да се отчита сегашното положение и не се признае фактът, че децата са различни едно от друго(не може да се твърди, че дете, което няма грижи(материални) и дете, което работи , ще имат еднаква мотивация и еднакви постижения)- не може да се очакват резултати.
А четенето способства и за въображението, и за обогатяване на речника, и дори за езиковата култура на четящия(така най-лесно и качествено се усвояват нормите на езика).
цитирай
10. zvezdopad - а Аристотел може да допълни:
10.07.2007 10:07
Предпочитам невъзможното, което убеждава, пред възможното, което звучи неубедително.

:)



цитирай
11. анонимен - X
10.07.2007 11:29
Дан Браун не знам дали е преписвал. Няколко пъти се опитвах да му чета книгите, но около 80-та страница придобивах усещането че се габаркат с мен и със самоуважението ми и зарязвах шедьовъра:)
А за децата - няма лоши ученици, има лоши учители, казваше един мой учител в друго време и на друго място...
цитирай
12. nin6eto - Спомням си първия път, когато майка ...
10.07.2007 13:58
Спомням си първия път, когато майка ми ме заведе в кварталната библиотека. Бях пленена от изобилието(тогава наистина така ми се стори, въпреки че сега си давам сметка колко малко книги е имало там) от книги. От тогава не съм спряла да чета. За мен книгата е извор на живот, разкрива нови светове, разказва ти за чудесата на света и за хората в него. Няма по-велико нещо от книгата, а четенето неминуемо те обогатява. и до днес прочитането на нова книга е като празник за мен. Чувствам се обогатена, докоснала се до нещо ново и ценно.
Наистина е жалко, че в момента децата предпочитат телевизията, интернет и всякакви други заместители, но нищо не може да се сравни с усещането от прочетаната книга!
По повод на образованието не ми се коментира особено. Работя в държавна институция, която е на пряко подчинение на МОН и всеки ден се срещам с директори на училища. Те самите изпитват разочарование от системата, от нивото, на което е българското образование днес. За мен това говори достатъчно красноречиво кое как се прави в тази сфера. Наистина има опити, а може би и желание за промяна, но кога ще се случат всички тези хбуави неща, нямам ни най-малка представа. И все пак не ми се иска да бъда песимист-искренно се надявам и вярвам, че един ден децата ще получават наистина стойностно образование и че нещата наистина ще се случват, а не само да се говори за добри намерения и идеи.
цитирай
13. leda - Силно ме вълнува един въпрос:
10.07.2007 14:25
как се научава човек да чете... Искам да кажа - как започваш да приемаш четенето като нещо, без което не можеш? Как да науча детето си да обича да чете, да изпитва вътрешна потребност от това? Аз не помня някой да ме е учил и как ме е научил - откак се знам, не мога без книги. Искам и с дребното човече да се случи това чудо. Не ми е ясно дали щуротиите с личния пример и предоставените възможности вършат работа. Ако глобализирате егоистичния ми проблем: какво да ги правим тези деца, та да заобичат да четат? Защото нечетящите са банда безмозъчни тикви - подписвам се под това. Или както обясняваше сина ми онзи ден - "който не чете, остава тъп като дупе" - чул и незапомнил както трябва, но все пак впечатлен (на 4 годишна възраст знае какво е "задник", но не разпознава думата като своя). Хайде - кажете как да се превърне теоретичната му подготвеност в любов към четенето?
цитирай
14. viovioi - като на забавен каданс е всичко
10.07.2007 14:33
Чела съм доста преди години, по точно в ученическите години.Сега когато някой каже - а ти прочела ли си...,започва да ми звучи като провокация,като шантаж.Често за да омаскарят някого и да го направят за смях.Има много източници на духовна култура, не са само книгите.Аз имам претенции да съм на добро ниво, но в момента откровенно казано нямам нерви да изчета нещо от край-до край, както преди много години ги зобях.Дори има книги които влияят зловредно на човека.Такива психарски,анализаторски,религиозни както книгата която цитираш и тн.Други ни пращат в измислен свят, набиват ни илюзии и неосъществими фантазии , трети поощтряват престъпни качества.И ако цъклати келеши ми казват че съм тъпа защото не чета,нека седнем на един тест ако им отърва.Ще ги отнеса като млад скиор старопланински бор.Поздрави Вили)))
цитирай
15. sparhawk - не съм съгласен
10.07.2007 15:03
докато продължава да се настоява да има двойки, може би децата ще издават правилни реакции при книгите, които Вие бихте искали те да четат - примерно Еко или Чехов - но в действителност ще изпитват само ОМРАЗА към четенето.
Аз лично ако не бях открил жанра "фентъзи", който да ми достава удоволствие, не бих чел изобщо нищо.
Аз чета за удоволствие, не за да вдигам нивото на образованието или да оставям нещо за бъдните поколение.
цитирай
16. blagorodnik - Определено
10.07.2007 18:23
да седнеш да четеш трябва да имаш нагласа, спокойствие и желание. Четенето е вид усамотяване, а то не е за предпочитане за повечето от младежите - има къде по-интересни, с повече адреналин дейности. А и мнозина предпочитат приятелска компания, веселбите, а не книгите. Стойностните книги са за личностите, а не за тълпата, въпреки че именно към нея е ориентирана, но изборът си го прави всеки сам лично и съответно си носиш последиците - или си един от многото, или си "Лорда сред тълпата" ;).
цитирай
17. анонимен - Младост -нерадост
10.07.2007 20:19
когато бях дете невинно освен игрите пред блока и пестенето на пари за дъвка "Идеал" забавленията след като залезе лънцето бяха- " Туин пийкс" по канал1 и четенето на книги - нямаше компютри-плейстешъни-нямаше и повече от 2 телевизионни канала- логично е че тогава ще изядеш книгите с кориците и ще искаш още- по онова време нямаше много булевардни романчета и книгите си бяха повечето класика така да се каже- сега седя пред сергийката с празен поглед и се чудя дали ако си купя прехвалената от продавача книжка ще си стува- не заради парите-заради разочарованието-втръсна ми да чета боклуци-
- някой от малките дечица гледат книжки само по филмите-как някой се рови в тях-пуфти че не намира това което търси и се чудят толкова ли е тъп тоя че да не погледне в Google и как може да чете нещо от някой починал дъртак като може да гледа порно или да си играе на компютъра
цитирай
18. answer - Само не разбрах,
10.07.2007 21:47
кое му е лошото да четеш Дан Браун?! Защото един такъв привкус ми остана в съзнанието ...

Чел ли си Артър Хейли, примерно? Винаги има (и е имало такива автори) - леко, незатормозяващо четиво за хладните вечери, когато не ти се ще да мислиш за екзистенциализма на Сартр и защо се е скарал с Камю, или сърцераздирателната раздяла на Юнг с Фройд, или ако щеш за разликите в британската и американската школа и дълговечния спор за "ролята на гените" срещу "tabula rasa".

Дан Браун е увлекателен, лесен за възприемане и достъпен. Аз харесвам Ницше, ама ако щеш и с тел да ме вържеш - след малко на терасата ще се зачета не в разборите на Грание за него, а в "Мистерията и благословията да си жена" ;)

И друго имам да кажа, също по темата. Ако си чел "Третата вълна" (на Тофлър) би следвало да си разбрал, че визуалното възприятие (гледането на филми, сърфирането, туризма, ако щеш) настъпва с все по-голяма сила пред отстъплението на теоретичното знание (под формата на книги, разсъждение, философски соарета).

Иначе съм съгласна, с разсъжденията ти, като такива :)

цитирай
19. oceanangel - За Дан Браун
11.07.2007 22:26
Аз нямам претенции да съм чела кой знае колко, но в сравнение със съучениците си и тези на моята възраст бройката на прочетените книжки си е доста внушителна. Та, за Дан Браун - ей, не знам дали е луд, плагиатор, мошеник или какъвто и да било там, но книгите му са ми супер интересни и увлекателни. И не мисля, че са ми повлияли зле. Просто забавлението да ги чета си е останало в момента, в който съм го правила и толкоз. А баща ми ( който е чел сигурно хиляда книги ! ) всеки път, когато ме види да чета Браун се муси и казва: " Вземи чети нещо стойностно". Е, съмнявам се, че в младите си години човек знае точно кое е стойностно. Тези изводи си идват от самосебе си в процеса на усъвършенстване и с четенето на много книги. Така че времето си показва кое е стойностно и кое е просто интересно - и вероятно и Дан Браун е такъв за по-опитните читатели, но за момента ме устройва и ми е забавно да го чета.

А иначе любимият ми автор е PAULO COELHO ! най-страхотната и гениална книга за мен - "Алхимикът"
цитирай
20. strianakiev - С Ваше разрешение...
12.07.2007 17:39
Бих попитал, кой Ви е любимия български разказвач?
цитирай
21. konxompax - Ако въпросът е към мен - Йовков и Елин ...
12.07.2007 23:19
Ако въпросът е към мен - Йовков и Елин Пелин. Безспорно. Новите не ги познавам достатъчно добре, за да ги споменавам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: konxompax
Категория: Други
Прочетен: 197076
Постинги: 66
Коментари: 176
Гласове: 652
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол